Skip to content

Dones i política

Octubre 7, 2011

Tenim el Consell General més paritari de la història i el nombre més elevat de dones mandatàries en institucions públiques dels darrers temps. Però no sembla suficient per visionar una política de dones a Andorra. Almenys pel moment.

M’explico. Continuem amb els mateixos problemes i en la mateixa situació, si no més aguditzats a causa de la crisi: discriminació salarial, escassa presència en càrrecs de responsabilitat, problemes de conciliació, la xacra dels matractaments o l’increment del nombre de famílies monoparentals en situació de risc.  I, com no, la penalització de l’avortament.

I és que a l’agenda política actual, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones és la darrera de les prioritats, com ho és el debat de la nacionalitat i altres qüestions socials.

Estic desitjant veure la composició de les llistes electorals de tots els partits polítics que concorrin a les properes eleccions comunals per comprovar si la paritat demostrada a les passades generals es torna a reproduir el 4D. Per ara sabem que només una dona, l’actual cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, repetirà com a cap de llista.

Les dones son avui majoria a les universitats, obtenen millors titulacions i millors resultats i, en canvi, les continuem veient apartades de les altes esferes de la presa de decisions en tots els àmbits.

Jo esperava de la nova composició del Consell General un treball de les parlamentàries per posar solucions comuns, al marge de les diferències partidistes, a favor de polítiques d’igualtat reals que acabin amb aquestes discriminacions. És cert, tot just arrenca aquest Consell, però em sembla que no està de més fer palès un primer gest, ni que sigui la constitució d’un grup de treball davant aquesta històrica composició. Perquè la igualtat és transversal. És la defensa dels valors humans en tota la seva dimensió.

Molts i moltes dels nostres polítics afirmen que no cal crear grups específics perquè la igualtat és un concepte que es defensa des de tots els àmbits. Però el cert és que, si surt amb tanta facilitat de les prioritats dels parlamentaris, no és evident que aquesta premisa es compleixi. Per tant, un grup específic conformat per les pròpies conselleres, amb un estil de fer política diferent,  no estaria de més.

Deia Clara Campoamor  “Deber indeclinable de mujer que no puede traicionar a su sexo”. A mi em sembla que pràcticament un segle després la frase no està desfasada.

Haig de dir també que des de fa temps noto una absència destacada a l’opinió pública de les associacions de dones. Em sembla que hi ha un esgotament notable després d’anys de lluita i de “nos”, d’anys de demandes i reclamacions que han acabat al fons del calaix.

Com a lobby, aquestes associacions, que han tingut un paper destacadíssim en reivindicacions històriques com la despenalització de l’avortament o l’eradicació de la violència masclista, exerceixen un control fonamental sobre el poder polític, aixecant del fons dels armaris els dossiers amagats i retornant al debat públic els problemes enquistats.

La seva absència de la vida pública, per esgotament, per relleu directiu o per la manca de relleu generacional, no és, per tant, gens positiva. Aprofito des d’aquí per animar-les a recuperar el seu espai a l’opinió pública, amb major presència i notorietat, com animo a les conselleres generals a instituir un grup de treball per la igualtat de gènere des del parlament.

Anuncis

From → Igualtat, Politica

7 comentaris
 1. Guille Valdés permalink

  De fet, és curiós que la notícia en el sentit que tu volies l’ha protagonitzada la Maitena Manciet, ex consellera general i no he sentit (si ho han fet m’ha passat desapercebut) cap posicionament de cap dona electa actual al respecte.

 2. Et confirmo que així és. No hi ha hagut cap declaració de cap dona electa al respecte.
  Serà curiós. O no. El cert és que així és.
  Una abraçada.

 3. Ens queixem amb raó de la desigualtat… celebrem les nostres victòries. Avui tres dones han guanyat un Nobel per la pau.

 4. Júlia M-Illescas permalink

  Gràcies Marisol per introduir el debat de la igualtat en aquest moment. Espero que fructifiqui la teva petició i les parlamentàries creïn un grup parlamentari per la igualtat de gènere , com a la majoria de parlaments europeus ( tots?)….. Per cert, en el comentari que el Ferran m’ha possat sota la meva darrera columna del diari em recorda els parlamentaris que es van absentar del Consell quan es va votar la petició d’esmena del PS per que l’avortament no quedés penalitzat, i entre ells estava el Guillem Valdés. Felicitacions al Guillem per aquella actuació.

  • Felicitem-lo! Però crec que hauria estat millor si s’hagués quedat al parlament i hagués votat sota el seu criteri, saltant-se la disciplina de partit.
   En tot cas deixo al propi Guillem la possibilitat de replicar.

   Gràcies pel teu comentari, Júlia, i gràcies per participar.

 5. rosa permalink

  Hola a tothom, Julia tú has traballat molt el tema d’igualtat de génere, crec que has de continuar alló que 1 dia ja varem començar, gracies per ser com ets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: