Vés al contingut

Sales i el periodisme

gener 24, 2012

Foto ANA

Aprofitant la celebració del patró dels periodistes, Sant Francesc de Sales,  m’agradaria reflexionar al respecte del què significa la nostra professió.

Tot sovint em pregunto: què és ser periodista avui? Amb la irrupció d’internet, la revolució de les xarxes socials, però també la crisi econòmica que està afectant molt directament els mitjans de comunicació, amb una creixent precarització del treball dels professionals, em qüestiono què vol dir avui ser periodista.

Internet és una gran font d’informació però descontrolada. Les noves tecnologies permeten una llibertat absoluta de circulació de continguts de tota mena, creïbles i no creïbles; certs i no certs. L’exemple més recent el trobem en l’anunci de la mort de Manuel Fraga abans d’hora o la de Fidel Castro a twitter. Per tant, sempre caldrà un professional de la comunicació que contrasti la informació abans de la seva publicació.

Ser periodista avui vol dir ser polivalent, obert i transversal. L’estructura que estan prenent els mitjans de comunicació obliguen a dominar les eines tecnològiques i el maneg dels continguts de manera molt més amplia del què ho f’eiem fa tant sols vint anys.

L’especialització és cada cop més reduïda, a diferència del què passava als anys noranta. En comptades ocasions trobem a les plantilles dels mitjans de comunicació periodistes especialitzats en una única àrea: salut, economia, tribunals, política, cultura, literatura…Avui és pràcticament obligat conèixer moltes de les branques de la societat i tenir un domini ampli de les noves tecnologies per penjar a la xarxa continguts, imatge i so alhora.

Això és positiu o negatiu? Depèn de cóm es miri. No hauria de ser d’entrada mala cosa. I en tot cas advocaria per una coexistència entre el periodista especialitzat i el polivalent en un entorn d’immediatesa brutal.

Mirant els informes de reporters sense fronteres i de la recentment creada Associació de periodistes d’Andorra (de la que en formo part) m’adono però que queda molta feina per fer per dignificar la nostra professió.

Centenars de periodistes arreu del mon han mort i d’altres milers estan empresonats per exercir la seva tasca.  Molts son els intents de manipulació de governs com l’iranià, el xinés, el cubà, i tants altres perquè els continguts que es publiquen a la xarxa i a la premsa convencional no vagin en contra dels seus interessos.

La crisi econòmica, a més, ha deixat a l’atur milers de professionals (només a Espanya, en 4 anys s’han perdut 4.000 llocs de treball, una xifra gens menys preable); capçaleres de gran prestigi com L’Avui estan a punt de desaparéixer; en concurs de creditors trobem Público; molts mitjans publics han tancat o estan a punt de fer-ho…La feblesa dels mitjans de comunicació també és una feblesa del sistema democràtic. Ho he dit moltes vegades.

I a casa nostra la situació tampoc és per llençar cohets. Preocupant és la situació de RTVA i de El Periòdic d’Andorra. En aquest darrer mitjà fa més d’un mes que els seus periodistes no signen cap de les publicacions com a mesura de protesta per la ingerència del seu principal accionista en els continguts del diari. I pel que fa a RTVA, el principal problema és la manca d’horitzó al respecte de model de televisió pública que es vol per part de les institucions, amb unes negociacions aturades sobre el futur de la plantilla, amb la incertesa que això genera.

No sé què vol dir ser periodista avui. Sí sé que hem de continuar exercint la nostra professió que no és altra que la d’informar amb rigor,  professionalitat i llibertat d’allò que passa al nostre voltant. Amb garanties en el desenvolupament de la nostra feina. Sense pressions: ni polítiques ni econòmiques.

I per defensar aquesta premisa més d’una trentena de professionals d’aquest país han decidit constituir-se en una associació (inicialment havia de ser un col·legi professional però ja sabem les restriccions que en aquesta matèria s’ha imposat per part de determinats lobbys, qüestió de la què parlaré un altre dia per antidemocràtica i injusta) per treballar per a la dignificació de la nostra professió, per reivindicar els nostres drets com a col·lectiu, per defensar els professionals davant dels abusos, per millorar la seva formació, i per contribuir a una societat més democràtica i plural.No sense inconvenients de tota mena, principalment burocràtics, que han provocat un retard més que considerable en la seva constitució legal.  Barreres que no ens impedeixen treballar perquè ser periodista a Andorra ni a arreu sigui considerat una professió de risc.

Anuncis
Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: