Skip to content

Musulmans

Mai 23, 2012

No sabria identificar a Andorra quantes persones professen la religió musulmana però diria que uns pocs centenars.

No obstant, fa una dècada, van sol·licitar al govern de torn la construcció d’una mesquita per poder celebrar el seu culte.

La resposta va ser silenci administratiu. Fins a dos cops.

És incomprensible quan, per exemple, poden celebrar a l’escorxador nacional el sacrifici dels animals seguint el seu culte.

El darrer informe de l’ECRI (la comissió del Consell d’Europa contra el racisme i la intolerància) sobre Andorra ha posat de relleu aquesta circumstància, tot destacant que cal fer encara esforços per frenar la xenofòbia al nostre país.

Andorra forma part del Consell d’Europa des de l’any 1992. Com a membre de ple dret està subjecta, com la resta de països, a l’anàlisi i avaluació dels seus organismes en matèria de drets humans, drets econòmics, corrupció, etc.

Els informes de l’ECRI si bé no posen en estat d’alerta el Principat, sí enumeren certs elements com a millorables. La construcció d’una mesquita n’és un, però també un cementiri jueu, així com la persecució amb major fermesa del racisme i la xenofòbia i l’impuls de campanyes específiques per eradicar aquestes xacres.

A diferència d’altres indrets proxims, és cert que a Andorra no tenim guetos però, com a tota societat occidental, sí hi ha xenofòbia. I racisme. Igual que existeix el masclisme, l’homofòbia i d’altres xacres socials que impedeixen una plena igualtat.

No serà pràctica estesa però aquí hem tingut un homicidi per causes clarament homofòbiques que ens va colpir a tots plegats.

És habitual sentir mots com “moro”, “porrontxo”, “matxu pitxu” però també “marica” o “maricón”. En això tampoc som diferents als nostres veïns. Per desgràcia.

En un moment determinat, la comunicat musulmana (una comunitat  discreta, respectuosa i força integrada) va sol·licitar la construcció d’una mesquita. A dos governs diferents, tots dos de color liberal. I la resposta va ser silenci administratiu per no haver-se de pronunciar.

Ara l’ECRI ens treu els colors i ens diu que s’ha de donar resposta a la demanda. Bàsicament perquè Andorra ha aprovat dues coses: la declaració universal dels drets de l’home que proclama la llibertat de culte i una constitució que també la defensa.

Quins problemes ocasionaria una mesquita, segurament de petites proporcions, per a què els musumals andorrans practiquin el seu culte?

La resposta és cap.

Unamuno deia que només calen dues coses per lluitar contra la ignorància: llegir i viatjar.

Puc assegurar que tots plegats manifestem un gran desconeixement cap a d’altres cultures i religions; que tots plegats funcionem per estereotips i clixés. Que mirem el mon per un forat molt petit, amb una escassa obertura mental. Trencar estereotips, clixés i el tancament de mires és la primera de les fites. Potser aixecant una mesquita i mirar què s’hi fa ens ajudaria a despullar-nos de tanta ignorància. I de pas, deixariem de banda les pors i les misèries que causen.

I si resulta que arriba un imam com el de Terrassa, doncs per això hi són les autoritats polítiques i judicials.

Anuncis
14 comentaris
 1. Francesca Alvarez permalink

  Em sap greu fer servir un tòpic, però em sembla que en aquest cas és prou adient: per
  continuar avançant, calen canvis. La llibertat religiosa és un dels pilars bàsics de qualsevol sistema democràtic i, per tant, discriminar la petició de construir esglésies, oratoris o llocs de culte depenent de quina religió és la que ho demana– és un atemptat contra un dret fonamental.
  També diu el informe del ECRI que ens cal rebaixar el temps per adquirir la nacionalitat, i aquest debat fa ben poc que va arribar al Consell i ja sabem la resposta: ara no toca!!!
  Som un pais xenòfob??? tu ho dius molt be, del moment que parlem de moros, porrontxos, sudaques… dels andorrans de pota negra i dels que no ho son… el que si tenim son molts prejudicis que sols ens porten, cada dia mes, a tenir una societat classista i gens integrador-ha .
  Una mesquita??? Upsss, cal que baixi molta aigua al riu i que els punts de mira siguin molt mes amplis, i de moment naveguem en sentit contrari.
  Una abraçada,

  • No ho hauria expressat millor, Francesca.
   Moltíssimes gràcies per la teva aportació, que comparteixo absolutament.

   Una abraçada per a tu també.

 2. Bon post! El que fa falta, i no només a Andorra, es que les persones que vivim en aquest món tinguem la mentalitat més oberta i no fixar-nos no mes en el dit quan algú senyala la lluna.

  Una abraçada

 3. Pere permalink

  Penses que hi pot haver-hi reciprocitat? Es a dir que ens dirien si volguessim obrir una catredral o cementiri catolic a Iran, Afganistan, Siria etc? Ho acceptarien democraticament i amb els braços oberts?

 4. tens raó Pere: ara bé, tots aquests paisos que esmentes no són democràtics. a d’altres (egipte, turquia…) hi ha llocs de culte pels católics i són paisos de majoria musulmana. no podem defensar una cosa només sobre el paper. i en general el mon aniria millor si tots plegats (tots, aquí tens raó) fossim més tolerants com apunta en Serafi.

  Moltes gràcies pels comentaris.

  Una abraçada.

 5. Una pregunta (innocent, de debò). Com és que no van fer la petició quan hi havia el govern socialdemòcrata, que semblaria d’entrada més procliu a concedir el permís?

  • Doncs com tampoc l’han tornat a presentar amb el govern actual. La resposta és que es van cansar d’insistir.
   Una abraçada,

   • Crec que va ser una errada estratègica. De tota manera, el millor que podrien fer seria, abans, parlar-ho amb el coprincep episcopal i obtenir el seu consentiment… per ser pràctics, vaja.

   • Hi estic d’acord. El copríncep episcopal no s’ha mostrat mai en contra de l’existència d’altres cultes al país. De fet ja existeixen (anglicans, testimonis de Jehovà, budistes, bahais…). El problema no és una suposada opinió contrària del bisbe, que no hi és, sinó el rebuig social. I no s’hi van voler ficar en aquest fangal. Tant simple com això. El silenci administratiu dues vegades era per evitar un pronunciament.

    Gràcies Xavier per les aportacions.

   • Amb un pronunciament favorable exprés del coprincep, a veure quin govern s’atreveix a denegar… Hay que ser listo, además de inteligente…

   • Insisteixo: el bisbe no s’oposa a la construcció d’una mesquita ni a que cap personal de la religió que sigui professi lliurement les seves creences. El problema aquí és ser més papista que el papa, i mai millor dit.
    Tens raó en què a més de llest, cal ser intel·ligent. Però aquest tema passarà com una simple anècdota entre d’altres coses perquè afecta un col·lectiu molt petit que, per norma general, vol mantenir-se discret i fora de polèmiques.

    Per mi és més greu la continua insistència de l’ECRI sobre la laxitud en la persecució del racisme i la xenofòbia i en matèria de nacionalitat.

    Una abraçada

   • Tens raó. El tema del racisme i la xenofòbia son més greus. I també son motius per a això de la mesquita.

   • Exacte. N’és una mostra.
    Salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: