Vés al contingut

Patapou

Juny 22, 2012

 

El projecte d’obertura econòmica dissenyat pel govern de DA se sustenta en diversos pilars. Uns, de caràcter purament legislatiu (llei d’inversió estrangera, lleis fiscals, llei de competència…) i d’altres, en infrastructures i serveis dels quals n’hi ha dos de vitals segons l’executiu: l’heliport nacional i el casino.

Les comunicacions d’Andorra amb l’exterior han estat sempre deficitàries. És un dels principals frens per al creixement d’Andorra cap a l’exterior i per a la rebuda de turisme de destinacions llunyanes.

Tot intent de promoure la navegació aèria al país ha quedat en el no res per dues raons: l’elevat cost i les dificultats orogràfiques.

L’aposta de l’heliport és la més viable econòmicament i tècnicament. I crec que hores d’ara ningú no qüestiona la necessitat d’una infrastructura d’aquestes característiques adaptada als recursos que tenim i al volum de visitants que rebem.

Fa anys que un empresari d’aquest país aposta per construir un heliport privat en uns terrenys de la seva propietat al Roc de Patapou.

Està molt bé que la iniciativa privada promogui una infrastructura de caràcter nacional.  Vol dir que hi confien i hi aposten i més en moments com l’actual, de dificultats per a les empreses. Ara bé, no a qualsevol lloc ni a qualsevol preu.

La concessió administrativa de l’heliport al Roc de Patapou, a Andorra la Vella, efectuada recentment pel govern d’Antoni Martí ha aixecat les protestes de veïns, comuns i partits polítics de la capital en considerar l’emplaçament poc idoni i perillós.

De fet, l’informe tècnic de l’adjudicació considera de risc moderat la zona per la proximitat de les tarteres del solà d’Andorra la Vella. La zona està catalogada pel pla urganístic parroquial com a no urbanitzable. I és que el Roc de Patapou està situat just a sobre del centre de la capital, a la zona més habitada del país i sense accés.

El comú de la capital, amb governs de diferents colors, s’ha manifestat històricament en contra d’aquesta instal·lació en aquesta zona. Hi ha per tant, sentències que senten precedent.

Per tant, la decisió presa pel Govern era més que previsible que hi comptés amb una amplia oposició.

El comú d’Andorra la Vella i els veïns afectats, constituits fa pocs dies en una plantaforma antiheliport, ja han anunciat que presentaran demandes en contra i que aniran fins el final. Per tant, la lògica indica que el projecte s’aturarà.

La insistència del Govern en aquest emplaçament em sembla d’un enrocament impropi en un projecte d’Estat.

El comú d’Andorra la Vella ha ofert fins i tot terrenys alternatius per tal de fer l’obra en un lloc més segur. I el Govern continua amb la seva aposta assegurant que, o es fa al Roc de Patapou o no es farà.

El primer que em ve al cap és què s’amaga al darrera de tanta insistència. Per què el Govern no ofereix millors arguments per defensar el projecte que el sobrevol no afectarà les tarteres i que el soroll serà tan molest com qui té el riu al costat?

Per què enrocar-se en un emplaçament que manifesta tanta oposició i no seure’s a negociar altres emplaçaments possibles que desbloquegin el projecte?

No entraré a valorar si el Govern, a més, trepitja o no competències comunals si de veritat el projecte és d’interès general.

No entraré a valorar detalls tècnics. He mirat l’informe, he vist l’emplaçament, he viscut en primera persona la caiguda de blocs rocosos del solà d’Andorra la Vella i el primer que em causa tot plegat és preocupació, una preocupació que el Govern no ha aturat -sota el meu punt de vista- suficientment amb arguments de pes per tranquil·litzar la població.

Si la infrastructura és necessària per al creixement del país, per a l’obertura econòmica, per al turisme de qualitat i per facilitar la instal·lació d’empreses estrangeres, per què no valorar d’altres opcions possibles perquè no quedi en paper mullat? O en tot cas, si aquesta és la més viable, per què no explica millor i amb major detall els elements de la seva idoneïtat?

7 comentaris
 1. Julià permalink

  Això potser vol dir que el Governt té un problema de (in)comunicació.

  • Jo crec que sí Julià, perquè si expliqués al detall el projecte, les mesures de seguretat, les perrogatives, si hi ha o no rescat, etc, segurament la ciutadania tindria més elements per jutjar si cal o no una insfrastructura com a aquesta a prop de casa seva.

   Gràcies pel comentari.
   Una abraçada.

 2. Esteve permalink

  Crec que fas les bones preguntes. Jo tampoc entenc l’obstinació del Govern, i en particular del ministre Alcobé, reptant l’oposició a portar el tema a la Batllia i negent la possibilitat d’estudiar emplaçaments alternatius. Gràcies per aquestes reflexions tan lúcides

  • Moltes gràcies Esteve.
   És que jo etenc que el defensi perquè forma part del seu projecte polític i és un dels pilars de l’obertura econòmica.
   Però que ho expliqui bé. Si hi ha tanta oposició, fins i tot caldria fer una reunió pública, convidar tothom i donar tots els detalls que la ciutadania demani.
   Seria una bona manera de practicar transparència i que no hi hagués la sensació que s’oculten coses.

   Gràcies pel comentari.

   Una abraçada.

 3. Jordi Cinca permalink

  Com sempre un plaer llegir-te. I un luxe una opinió ponderada -compartida l no- en aquest tema. Alguns breus comentaris:
  Tot plegat no ens hauria d’apartar de l’objectiu de disposar d’una vegada per totes d’una infraestructura necessària.
  No em consta, si més no aquesta legislatura, un oferiment formal d’un terreny per part del comú d’ALV, si ho fes caldria veure la viabilitat tècnica (i dit de passada l’opinió dels veïns i propietaris, que imagino estarien tan disgustats com els actuals afectats)
  Crec que tens tota la raó quan reclames més informació per part de Govern, si com penso hi ha arguments per contrarestar el que s’esta dient i la defensar la decissio presa,ho hem de fer ràpid i amb el màxim d’informació.

  • Moltes gràcies Jordi pel seguiment i comentaris.
   Al respecte del terreny alternatiu, si bé és veritat que no hi ha hagut un oferiment formal, sí és cert que el comú ha ofert oficiosament un terreny a Enconcés.
   Em consta que s’ha demanat oficialment l’obertura de negociacions polítiques per buscar emplaçaments alternatius.

   I pel que fa al Govern, potser fora positiu convocar una reunió de poble i oferir el màxim de detalls del projecte, de la seva seguretat, etc, perquè tothom tingui una informació constrastada a l’abast.

   Una abraçada i fins aviat.
   M’alegra molt veure els teus comentaris.

 4. Deixo alguns links interessants per continuar amb el debat sobre l’heliport:

  L’opinió de Maria Jesús Lluelles: http://diariandorra.ad/blocs/mjlluelles/2012/06/26/l%E2%80%99heliport-del-roc-de-patapou/

  Tribuna de l’ex conseller general Eusebi Nomen: http://www.diariandorra.ad/index.php?option=com_k2&id=20940&view=item&Itemid=445

  L’opinió d’Isidre Bartumeu, de la plataforma antiheliport: http://www.diariandorra.ad/index.php?option=com_k2&view=item&id=20807&Itemid=445

  Entrevista a Rosa Ferrer a SER Andorra: http://www.goear.com/listen/945cd5b/entrevista-rosa-ferrer-7-06-2012-lhora-l

  Informació publicada a El Periòdic d’Andorra sobre un heliport a Sant Julià: http://www.elperiodicdandorra.ad/politica/20700-pintat-va-adjudicar-un-heliport-que-mai-es-va-construir.html

  Informació publicada a El Periòdic d’Andorra sobre els precedents de l’heliport al Roc de Patapou: http://www.elperiodicdandorra.ad/politica/20720-els-governs-del-pla-i-del-ps-van-descartar-lheliport-al-patapou.html

  Opinió del president del PLA, Jordi Gallardo, sobre l’heliport al Roc de Patapou publicada a El Periòdic d’Andorra: http://www.elperiodicdandorra.ad/opinio/la-tribuna/20715-si-molt-illustre-senyor-la-historia-ens-jutjara-a-tots.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: