Skip to content

Responsabilitats

Desembre 6, 2012

plataformanhp_481x500

Tenim per mal costum al país dels Pirineus no assumir els errors. Fer marxa enrere és una pràctica habitual que no té conseqüències.

L’afer del Patapou n’és un exemple. Llencem diners d’un erari públic molt tocat i, com si res no hagués passat, ningú no en té cap responsabilitat.

Un ministre no ha de dimitir per un heliport, diuen. I menys si mai abans per afers més greus (contaminació del forn incinerador, sobrecost elevadíssim de l’hopital, ruinós rescat del centre de tractament de residus,  etc.) no ho ha fet ningú. I encara menys si ningú, ni plataforma ciutadana ni oposició, ho demana. Per aquesta mateixa regla de tres tampoc hauria de dimitir un conseller de comú per conduir begut en les seves hores lliures. I ho va fer. És el sentit de la responsabilitat. Si s’ha comès un error, voluntàriament o involuntàriament però amb conseqüències sobre la ciutadania, el càrrec polític interessat no hauria de sentir-se qüestionat  sinó que hauria de fer el pas endavant de, com a mínim, posar el seu càrrec a disposició, reconeixent així que s’ha equivocat.

Aturar la construcció de l’heliport nacional al Roc del Patapou era una decisió cantada des que, units, plataforma i comú van presentar sengles demandes a la justícia. Com s’ha vestit després (amb o sense informe pericial aeronàutic) és només una manera de carregar-se de raons.

I sí, la retirada del projecte és un triomf de la ciutadania però també és una derrota de la democràcia. Perque no s’ha manifestat voluntat negociadora. Perque el projecte estava dat i beneït des de l’inici. Perque s’ha generat un conflicte institucional innecessari i perque hi ha hagut malbaratament de recursos públics que podrien ser encara superiors si els adjudicataris del projecte acaben presentant una demanda a la batllia.

Diuen que rectificar és de savis. I el Govern, certament, ha rectificat cosa a la que tampoc hi estem massa acostumats -tot s’ha de dir-. També és ben cert que errar és humà però en l’exercici d’un càrrec públic no es pot mirar cap a un altre costat si els costos s’han d’assumir a escot. No podem deixar que les responsabilitats passin examen només a les urnes, un cop cada quatre anys. Si un polític s’equivoca, ho ha d’assumir. I en tot aquest afer no n’he sentit cap que així ho expressi. Ningú no ha errat. I per tant, ningú no n’és responsable.

De vegades els errors de càlcul o la mala gestió d’una crisi banal poden desembocar en una de molt superior. Perquè finalment, i més enllà dels -dolorosos- costos econòmics que tindrà, en tot aquest afer del Patapou s’ha posat  en entredit el prestigi del Govern i la seva capacitat de gestionar els conflictes. I a mi, això, em preocupa.

Anuncis
Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: