Skip to content

Dret a decidir

Abril 10, 2013

decidir

Benvinguda proposició de llei de despenalització parcial de l’avortament! Benvinguda sigui malgrat el clima polític, la crisi econòmica o  social. Benvinguda sigui sempre qualsevol proposició que avanci en drets civils, en drets humans.

Ni la crisi ni el clima polític ni la fractura social poden servir d’excusa per tancar els ulls davant la realitat. Sempre tossuda, aquesta -la realitat- ens situa, amb Malta, a la cua dels països europeus en aquesta matèria. Ni tant sols un país declaradament catòlic com és Irlanda penalitza determinats supòsits terapèutics. I restem a la cua malgrat les desenes de recomanacions del Consell d’Europa, malgrat la cinquantena de recomanacions emeses per Nacions Unides al respecte.

Som als organismes internacionals per alguna raó més que per fer relacions comercials. Els que ostenten el comandament de les institucions saben que si som al concert internacional és perquè volem respectar els principis que s’hi impulsen i un és el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos, un dret fonamental. Però és que també som un poble sobirà i alhora un Estat aconfessional.

Dret a decidir. Aquí no es qüestiona la història, els valors morals, la situació institucional del país ni la Constitució. El què es qüestiona en aquest debat és la defensa d’un dret bàsic.

No és cert que una llei d’aquestes característiques hagi d’obrir una crisi institucional necessàriament. Els redactors de la Constitució ja van preveure a la Carta Magna una figura que no es contempla a cap altra i és la possibilitat que prosperi una llei sense la signatura d’un dels dos coprínceps, com se sap caps d’Estat de manera indivisa. Una salvaguarda que es va preveure justament per a conflictes morals d’aquesta índole i que es van plasmar en l’aprovació de la llei del matrimoni civil i del divorci. Fixi’ns si el nostre ordenament jurídic és avançat!

I sobre el conflicte constitucional deixem, si es dóna el cas, que sigui l’alt tribunal qui es pronunciï. Avançar esdeveniments des de l’alarmisme és voler ocultar intencionadament una realitat que, com deia, és tossuda.  El legislador té les eines i els instruments necessaris per regular-ho. I m’atreviria a dir que en té també una obligació. I si no la troba -l’obligació- estaria bé que plataformes ciutadanes com la que s’acaba de constituir recullin el màxim de suports perquè se n’adoni i li recordi que desenes de recomanacions internacionals així ho indiquen.

I mirin, si hem de parlar d’impossibilitats, hem de reconèixer també que al sí de l’església catòlica (atès que un dels nostres caps d’Estat és un bisbe)  no tenen un pensament únic davant aquesta realitat: hi ha molts creients i practicants que dubten de la línia oficial i pensen que en casos com els que es plantegen al nostre país ara s’hauria de permetre, almenys, el dret de la dona a decidir.

Perquè ningú obliga a cap dona a avortar en cap supòsit. Però no se la pot castigar per decidir si vol o no continuar amb un embaràs fruit d’una aberració com és un abús sexual, per posar un exemple.

I totes les opinions són vàlides, però una no pot prevaldre sobre la resta.  No em resulta admissible. No té cabuda en un estat de dret, democràtic i social.

Anuncis
2 comentaris
  1. Avui el Govern ha emès el seu criteri sobre la proposició de llei de modificació del codi penal per permetre la despenalització de l’avortament en els tres supòsits mínims i terapèutics previstos a totes les legislacions europees i, com no podia ser d’altra manera, ha estat desfavorable. Els arguments se centren en una presumpta inconstitucionalitat del text i en el conflicte institucional que genera. El Govern, així, emet un criteri basant-se en suposicions ja que no és el Tribunal Constitucional, ni ho pot ser.

  2. Aquí la informació sobre el criteri del Govern que, òbviament, marcarà i molt el debat parlamentari del proper 18 d’abril ja que segurament DA rebutjarà l’admissió a tràmit del text presentat pel PS.

    http://forum.ad/2013/04/10/el-govern-emet-un-criteri-desfavorable-a-la-despenalitzacio-de-lavortament/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: