Vés al contingut

Alguna cosa es mou

Abril 15, 2013

2982_603488329681078_2139781128_n

En menys d’una setmana molts dels escèptics del sistema de partits tradicional, les institucions barrades,  la jerarquia piramidal i la ciutadania adormida hem tornat a confiar en l’ésser humà i en què potser -potser- no tot està perdut.

Perquè en menys d’una setmana la ciutadania s’ha mogut per la defensa dels drets més fonamentals  i dues plataformes nascudes des de la més estricta base social, la més estricta de les transversalitats, s’han constituït al país per reclamar la despenalització parcial de l’avortament i la legalització del matrimoni homosexual a Andorra.

Aprofitant dos esdeveniments públics (la presentació al Consell General per part del PS d’una modificació del codi penal i una sentència del Tribunal Superior a favor d’un vidu homosexual), aquests moviments socials es presenten fora de partits polítics i d’ideologies concretes i dins el marc de la defensa de la Constitució i dels drets humans.

Una enquesta publicada avui a la Cadena SER sobre els escraches posa de relleu de manera preocupant que la ciutadania no confia en els partits polítics, ni en les institucions ni en els sindicats ni en cap vella forma de manifestar-se públicament en democràcia. I per tant aposta per l’acció ciutadana i reivindicativa, clarament demostrable en la figura de la Plataforma d’afectats per la hipoteca (PAH). Uns resultats més que extrapolables a la nostra petita comunitat que no resta aïllada de la crisi de valors democràtics que impera al nostre entorn.

El resultat d’aquesta enquesta és un fort toc d’atenció que ja es va iniciar amb el moviment del 15M. I del qual es va aprendre que millor lluitar per objectius concrets que per generalitats i d’aquí els resultats palpablement exitosos: presentació d’una ILP per reformar l’antiquada llei hipotecaria espanyola, llei que ha entrat a tràmit parlamentari.

No estem lluny d’aquesta realitat. Amb molts drets civils encara encallats, la ciutadania comença a moure’s i a perdre la por. Es va veure amb l’ILP contra el tabaquisme passiu, per continuar amb AD800 o la plataforma contra l’heliport al Patapou. I és que el poble comença a creure en la seva força, de manera pacífica però organitzada, cohesionat sota valors en contes d’ideologies caduques i desfasades, units en la defensa de conceptes concrets però universals que agrupen andorrans i residents, homes i dones per igual. Una nova manera d’actuar -aquesta, la de la transversalitat- que es veu clarament reflectida en la presentació de la Plataforma “Sí als nostres drets” que té com a portaveus una ex ministra liberal, un militant del partit Els Verds i una ex consellera general de centre esquerra. O quan quatre advocats dels quals una ex consellera liberal i un ex ambaixador socialdemòcrata impulsen la legalització del matrimoni homosexual.

I molt hauria de fer pensar als partits polítics al respecte. Tant aquells que ara es debaten entre la vida i la mort  com dels que acaben de renéixer de les seves cendres. Tots, fins i tot aquells que es van agrupar per un únic interès electoral, haurien de prendre bona nota del què comença a significar per a molts dels  ciutadans del nostre país  l’exercici de la política i dels càrrecs públics, del valor que tenen les institucions i especialment determinades institucions i en definitiva del què significa el concepte de sobirania.

Perquè quan la sordesa institucional i partidista no permet avançar, hi ha qui es mobilitza pacíficament per fer moure unes estructures que haurien d’estar, sempre, al servei públic i no a l’inrevés.

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: