Skip to content

Take the money

Mai 14, 2013

FC andorra

“Take the money and run”. Això devia pensar el gerent del FC Andorra quan rebia les subvencions públiques,  les aportacions de patrocinadors, les concessions de la UEFA pels jugadors seleccionables de les diverses seccions o quan pagava les nòmines en sobres, és a dir, en negre. Corre no sigui que s’acabi, fes i desfés amb total impunitat, promet la disputa d’un play-off d’ascens i després desdiu-te’n amb l’argument -de pes (!)- que no hi arriba per a tot; que et vas equivocar fent els pressupostos (!) i que s’ha gastat més del què s’ha ingressat.

La fina ironia del personatge no deixa cap marge de dubte que operava amb total carta blanca, sense cap mena de control per part de la directiva del club i amb escassa mirada o molt per sobre per part de les autoritats públiques.

I no passa res! Perquè, total, tots els clubs de futbol espanyols estan petats, la gran majoria deuen diners als seus jugadors, defrauden hisenda i no paguen el que els hi correspondria de seguretat social sense immutar-se. Si de fet, reconèixer que no tens ni idea del què és una fulla Excel és un exercici de valentia i honestedat vist el què hi ha!

El problema és que tenim les arques públiques força malmeses com per permetre que tota subvenció concedida allà on sigui (club, federació, associació, sindicat, partit polític o grup parlamentari de rigor) no tingui més rigor en el seu control.

El cas del FC Andorra -club històric i veterà que tantes alegries i il·lusions ha generat en una societat tan poc cohesionada com la nostra- no és un fet aïllat. Si agrupem, salvant totes les distàncies, l’afer dels comptes del Grup parlamentari del PS i els d’aquest club ens adonem d’un fet indubtable i no és altre que l’escàs o nul control que se’n fa sovint dels diners públics.

Hi ha, a més, un agreujant i és que el FC Andorra incomplia sistemàticament la legalitat: cap dels seus jugadors cotitzava a la seguretat social per les hores de dedicació al xut de la pilota. Un frau que se suma al descontrol i la mala gestió que afegeix desenes de proveïdors impagats i milers d’euros (350.000 en concret) de deute. Una situació clarament de fallida.

El més preocupant de tot és que ara, i davant la queixa dels propis jugadors, el Govern hi ha posat fil a l’agulla. Mentrestant no s’ha preocupat si es pagava en sobres o no, al dia o no; si es declarava la seguretat social o no; si el forat superava totes les previsions o no; o si es va prometre un projecte esportiu determinat i finalment no s’ha acomplert, afectant especialment jugadors i cos tècnic.

I si els diners fossin dels socis, doncs que els socis reclamin responsabilitats a qui pertoqui. Però els diners no són únicament dels socis sinó de la societat. Que ara el Secretari d’Estat d’esports digui que es controlarà més els comptes dels clubs abans de donar un euro, és actuar a toro pasado. Era i és una obligació en tot el què afecta la caixa pública exigir auditories periòdiques com s’exigeixen als privats tenir els comptes al dia.  Perquè la pregunta que em ve al cap no és altra que la següent: qui se n’ocuparà del terrible forat al FC Andorra? L’Estat? I jo dic que no. De cap manera i menys davant l’esfereïdora xifra d’aturats, xifra que ens hauria de treure la son dia sí, dia també.

I una reflexió final: que no s’hagi produït cap destitució al capdavant del FC Andorra per aquesta lamentable situació d’un club que fa cinc anys estava sanejat, és simplement vergonyós. Dóna a pensar que en determinats àmbits la mala gestió passa una factura relativa. Si és que en passa cap.

Anuncis
2 comentaris
  1. Salvador permalink

    Per sota del salari mínim, sense seguretat social i sense permís de treball. I quan la policia n’enxampa algun sense papers cap problema, de “dalt” ve l’ordre pertinent i tot queda tapat.
    Veurem mai al nostre país algun judici per prevaricació? Jo ho dubto molt.

    • Tota la raó Salvador. I això fa augmentar el descrèdit en els poders públics i en el sistema en general. I ens va com ens va.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: