Vés al contingut

Benvingut 2014!

gener 9, 2014

images

Benvingut 2014! Any que ha arrencat amb 800 aturats inscrits al Servei d’ocupació d’Andorra, amb un missatge del Cap de Govern optimista i victimista alhora, amb l’amenaça de destitució del director de la ràdio i televisió públiques per defensar la democràcia (com si a Andorra no hi haguessin més problemes que unes declaracions a títol individual d’un càrrec d’una entitat parapública), amb l’IPC a 0% (beneït IPC calculat en base a cotxes de luxe, perles Majorica i tabac, perquè amb la cistella de la compra de productes bàsics i el bitllet de l’autobús segur que no) i amb les rebaixes en marxa, com les de l’IGI a les estacions d’esquí que per la via del pressupost gaudirà d’un impost molt reduït, al nivell del pa o qualsevol altre bé de primera necessitat i amb l’argument que es tracta d’un sector estratègic que pateix una forta competència subvencionada (?!).

Benvingut any nou que atufarà a eleccions i per tant, a electoralisme; any en què hotels i restaurants de cert nivell faran bon calaix de tant acollir il·lustres visitants per negociar, tancar i segellar pactes pre i post cadira.

Benvingut any 14, el del centenari de l’esclat de la Gran Guerra, que no seria l’única gran barbàrie a escala planetària en tot un segle; el de la llum al final del túnel, el de la recuperació (o això diuen); l’any de la consulta a Catalunya, que Andorra es mira de reüll entre admiració i recel; el de les grans reformes (sanitària, de la seguretat social, funció pública, model d’Estat i fiscalitat generalitzada), de silencis tendenciosos per signar els acords de no doble imposició, sense llums i taquígrafs, sense escarafalls; any d’oposició muda però cridanera, de demostració de galls al galliner que obliden que el contrincant n’és un altre. Any de congelacions salarials i de drets.

Benvingut 2014 en el què ja no serà debat ni la despenalització parcial de l’avortament ni la legalització del matrimoni homosexual; i menys encara la igualtat d’oportunitats o el model d’estat del benestar. Tampoc ho seran la qualitat de l’ensenyament o el tancament progressiu i silenciós de les escoles espanyoles al país.

Any de peatges (polítics), de rotondes i avingudes. De quitrà a dojo però sense nova seu de la justícia on practicar, almenys en condicions, un dels preceptes constitucionals bàsics. Any que suportarem novament amb la guardiola trencada però amb Ipad a les escoles. Any de pas, d’impàs, en què mirant pel retrovisor, desitjarem un cop més quedar-nos com estem.

3 comentaris
 1. Benvolguda Marisol: L’índex de preus de consum mesura l’evolució del nivell de preus dels béns i serveis de consum adquirits per les llars residents a Andorra.

  En primer lloc es du a terme l’Enquesta de pressupostos familiars (EPF) a 1.000 llars d’Andorra, seleccionades a l’atzar, i representatives de totes les llars residents al Principat.

  Aquestes llars seleccionades comuniquen quan, on i en què gasten, en funció de les classes de productes i dels tipus de botiga. Així es sap la composició del cistell de mercat.

  El cistell de mercat determina la distribució de la importància de cada tipus de producte, fet que es tradueix en les ponderacions dels grups de l’IPC. Aquestes ponderacions s’actualitzen al principi de cada any, amb els resultats anyals de l’Enquesta de pressupostos familiars (EPF) de l’any anterior.

  L’IPC consisteix en una enquesta que es fa cada mes. Un equip d’enquestadors recull 4.750 preus (3.675 productes), sempre els mateixos, i sempre a les mateixes botigues, tant si els preus es mouen com si no. D’aquesta manera s’observa quines són les evolucions dels productes dels béns i serveis que es consumeixen a Andorra. Posteriorment, aquestes variacions es relativitzen en funció de la ponderació del consum d’aquell bé o servei, per obtenir finalment el tant per cent de variació que correspon a la xifra de l’IPC que es facilita des del Govern.

  Si preguntes a l’Alexis Estopiñan de ben segur que et diu quins productes son…

  Petonets.

  • Gràcies Xavier i Serafí per comentar. Només afegiré que fa deu anys que la “cistella” que conforma l’IPC no es renova. Per tant estarem d’acord que en 10 anys la cistella de la compra de moltes famílies ha canviat.
   Diré també, tal i com afirma en Serafí, que resulta increible que no hagi tingut efecte inflacionista l’entrada en vigor de l’IGI que grava mig punt més que l’ISI quasi tots els serveis. La sensació general és que la inflació es manipula i per tant no reflecteix la realitat.
   Dic a més que la subjacent sí ha crescut (0,4%) I afegeixo que resulta sospitós que en 8 mesos hagi passat del 0,5% al 0%, en un any, com deia abans, d’implantació d’un nou impost indirecte superior en general a l’anterior.

   El calcul partirà de la mateixa base, no ho dubto, però no hi són tots els que hi haurien de ser.

   Una abraçada i bon any nou.

 2. serafi rodriguez permalink

  Benvolgut Xavier Cendra, sense ganes de polemitzar sobre l’IPC, simplement et diré que si tu et creus o notes que els preus dels bens que cosumeixes no han pujat com reflexa l’index (O%) doncs et felicito. i et demano si et plau a on vas a fer la compra per que m’ho diguis ja que a mi, avui em costa mes car prendre’m un café, una birra, comprar el pà, o agafar el bus que al Gener ’13.

  Salu2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: