Skip to content

Lloguers

gener 15, 2014

images

El projecte de llei del pressupost del 2014 elimina dues de les mesures anticrisi iniciades pel Govern Pintat, just al començament de la recessió més important que hem patit mai en la història moderna del nostre país, i que consistia a congelar els elevadíssims preus dels lloguers a Andorra i a flexibilitzar algunes de les condicions per permetre que petits botiguers, emprenedors i particulars no se sentissin encara més ofegats.

El lliurament d’un pis o d’un local comercial retorna a les condicions del 1999 i per tant un particular haurà de donar tres mesos de preavís per deixar un immoble (últimament s’havia reduït a un mes), que serà penalitzat amb un mes per cada any pendent de complir el contracte que en el cas dels lloguers comercials es duplica (clàusula aquesta que en les mesures anticrisi s’havia suspès).

Hem conegut la intenció del Govern -secundada per DA- per una esmena del PS al pressupost del 2014, esmena que ha estat rebutjada pel grup que dóna suport a l’executiu. Ni Govern ha publicitat una mesura que afecta nombroses persones ni molt menys DA. Potser creuen que la crisi ja ha passat i així no es generen greuges amb els propietaris d’arrendaments. També deuen creure que ha tornat la plena ocupació malgrat tenir 800 persones inscrites al servei d’ocupació, la meitat de les quals en situació d’atur permanent, moltes de le quals no solament no troben feina sinó que a més no perceben cap subsidi. I dic potser (en condicional) perquè no hem sentit encara els arguments de DA per eliminar aquesta esmena que formava part del paquet de mesures de reactivació econòmica que des del 2007 s’han anat prorrogant pressupost rere pressupost malgrat la successió de Governs de diversos colors polítics.

Potser hi ha un argument raonable que pemetria explicar el perquè es retorna a la situació del 99, endurint les condicions de lliurament d’un local. Potser es produeixen abusos i els propietaris es veuen molt minvats. A mi només se m’acut que el sector immobiliari veu perillar una de les principals fonts d’ingressos en resultar més fàcil la mobilitat dels llogaters cosa que alhora provoca una rebaixa de preus. Perquè la mesura resulti exitosa només cal passejar-se per avingudes com la de Príncep Benlloch a Andorra la Vella, o més avall, la de Santa Coloma, també a Andorra la Vella on la gran majoria de locals comercials estan tancats malgrat les mesures anticrisi. Pocs són per tant els espais comercials que han crescut durant la recessió però en tot cas si ho han fet, ha estat en part gràcies a lloguers  més assequibles i a una flexibilització de les condicions del contracte.

D’igual manera, els pisos més cars s’han anat quedant buits, a l’igual que ho han fet els més vells o els allunyats dels nuclis urbans. Hi ha més oferta per la marxa constant de residents i per tant millor accés. Però també hi ha un parc enorme d’habitatges buits i tancats que esperen que el preu pugi per sortir al mercat.

Amb mesures com l’actual es cedeix a les pressions del sector immobiliari i no s’afavoreix al conjunt dels ciutadans. Continuarà sent difícil per a un emprenedor trobar un local comercial i en cas de trobar-lo serà ostatge d’un contracte si les coses no li van bé. Hi ha qui deu pensar que és millor tenir un local buit que ocupat encara que sigui a menor preu. Jo crec que perquè l’economia funcioni les facilitats per crear empreses han de venir de tots costats. Avui, el lloguer és un dels principals esculls per obrir un negoci al país. Rendibilitzar-ne el cost ja no només depén d’aixecar la persiana. Flexibilitzar aquest mercat és encara avui necessari. A no ser que pensem que amb l’obertura econòmica ho tenim tot tan garantit que ens trauran els locals de les mans al preu que sigui.  A mi, en canvi, em semblaria una autèntica ingenuïtat.

Anuncis

From → Uncategorized

4 comentaris
  1. Benvolguda Marisol. Els propietaris voten, els llogaters normalment son estrangers. El dia que els llogaters puguin demostrar al Govern que son més que els propietaris, les coses podrien canviar. I sí, també, els llogaters estan abusant, ara mateix.

    • Abusos n’hi ha a tot arreu, Xavier. També hi ha qui no retorna el dipòsit i així s’assegura els mesos que suposadament perd. I sí, és cert: els propietaris voten; la majoria dels llogaters, no. No recordava aquesta fonamental premisa. Salutacions i gràcies per llegir i comentar.

  2. A principis dels anys 1990 vaig obrir una botiga, al cap d’un any i mitg la vaig tancar perque nomes tenia perdues. Vaig haver de pagar tres mesos de lloguer amb la botiga tancada, sabent que hi havia perdut molts diners. El propietari era un home que no ho necessitava i quan la vaig agafar i li vaig dir que no estaba d’acord amb això, hem va respondre que entre andorrans la paraula era ho que contaba.
    Trobo que es un abus, la gent no tanca les botigues per gust, però malauradament els membres de govern no han tingut mai problemes per arrivar a finals de mes i les lleis les fan per ell i protegir als seus.
    Els preus dels lloguers de pisos tindria que estar regulat. Segons l’antiguitat de la casa, els serveis que te, l’estat de la casa ect. Els preus han baixat però en relació al salari minim continúen essent massa cars. La soluciò a això govern dona ajuts a habitatge (complint molts requisits) d’aquesta manera s’asseguren que els llogaters cobraran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: