Skip to content

El Sanedrí

febrer 4, 2014
Servei fotogràfic del Govern

Servei fotogràfic del Govern

Diuen els que ho van veure (jo no hi era) que el Sanedrí era una corporació que tenia la suprema autoritat religiosa, amb atribucions judicials, formada per vint-i-tres representants  a qualsevol ciutat de l’antic Israel.

Amb el pas del temps el Sanedrí ha anat derivant en un consell de savis, conformat habitualment per prohoms (de dones normalment en veiem poques), notables i il·lustres personalitats, que es convoca per copsar la seva experiència, saviesa, fortalesa moral i capacitat de generar opinió en qüestions transcendents.

Ahir vam viure el nostre particular Sanedrí en una reunió atípica (almenys no recordo trobades similars anteriorment) convocada pel cap de Govern, a l’ombra de càmeres i micròfons i amb tots els exmandataris vius presents.

La reunió, d’alta transcendència política per -com dic- inusual, es va titllat d’ “informal” i  algú fins i tot es va atrevir a qualificar-la de “trobada d’amics” (primera notícia que entre els presents s’hagi forjat una amistat a base d’enemistats manifestes i patents al llarg dels anys), per analitzar el marc de negociació amb la UE i d’altres temes aprofitant -i cito textualment del comunicat emès pel Govern- “l’experiència d’aquells que han precedit en el càrrec (de cap de Govern) i que en el seu moment van haver d’afrontar situacions complexes com l’actual”.

No ha transcendit massa del contingut de la reunió més enllà de recollir informació sobre processos similars anteriors en el marc de les negociacions amb la UE.  De les situacions complexes no n’hem sabut res ni si aquestes dificultats estaven enfocades en el marc de la negociació amb Brussel·les o en general, és a dir, també en l’àmbit intern.

De què està preocupat el cap de Govern per haver de convocar un Sanedrí d’aquest nivell a meitat de legislatura quan, a més, sembla que hi ha indicis de recuperació econòmica? I per què en aquest Sanedrí bàsicament orientat a les negociacions amb Europa no hi eren els ministres d’Exteriors i Portaveu i en canvi sí el de Presidència? Són preguntes que hauria formulat directament al propi Martí si hagués tingut l’oportunitat. I és que ni després de la reunió ni l’endemà el cap del Govern ha accedit a parlar-ne davant la premsa.

Em sembla bona idea que el cap de Govern es deixi assessorar i instruir per aquells que l’han precedit en matèries tan sensibles com la negociació d’un acord d’associació amb la UE que afectarà el futur del país. Ara bé, aquest assessorament que es preveu continu (al juny es tornarà a reunir) no ha anat en paral·lel a les consultes -entenc que obligades- dels grups parlamentaris que són els que ostenten la representació popular a casa nostra (per ara, em sembla, no tenim un model  presidencial). Igual que em sembla bé que es consulti altres veus (els serveis dels coprínceps, per exemple), sectors empresarials i socials, exconsellers generals, experts de dins i fora, etc.

Em preocupa alhora que aquest consell de savis, que segons el comunicat ja esmentant del Govern representa “una qüestió de respecte institucional mantenir els seus predecessors al corrent dels afers més destacables de l’agenda política”, no esdevingui un senat a l’ombra.

Recordem que Toni Martí es va reunir divendres passat amb el president de la Comissió Europea i que abans d’exposar als grups parlamentaris el resultat de la reunió ha assegut a conversar amb els excaps de Govern menystenint, almenys en aparença, el Consell General.

Malgrat  el ministre d’Exteriors comparegui sovint en seu parlamentària i es reuneixi habitualment amb la comissió d’Exteriors, no era de rebut que el propi cap de l’executiu fes consultes als seus predecessors sense haver informat mínimament el parlament prèviament, tant de la voluntat de mantenir aquestes trobades i la seva intencionalitat com de la reunió amb Durao Barroso pocs dies abans.

I de fet, si tan transcendent és -com sembla- la negociació que ha de començar a l’abril, potser caldria constituir una comissió parlamentària específica que treballi juntament amb el Govern les propostes d’acord, el marc de la negociació, les consultes i els assessoraments. Així es compliria l’anhel llançat per Antoni Martí al passat debat d’orientació política: “I quan arribin les concrecions, és el desig del Govern que el Consell General, i també Andorra des de la societat civil, exhibeixi una gran unitat de cara a Europa”.

Anuncis

From → Uncategorized

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. El Sanedrí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

Cercle Gerrymandering

Política per a iniciats

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: