Vés al contingut

Cuina electoral

gener 23, 2015

Presentació de la candidatura DA-CdI d'Andorra la Vella
El calendari electoral marcat per l’actual cap de Govern i candidat a la reelecció, Antoni Martí, ha estat determinant per desbancar qualsevol possibilitat real de crear alternatives contundents a DA en les eleccions generals convocades per a l’1 de març. Fruit d’això és que només dues formacions polítiques (DA i PS) poden ser presents a les 7 parròquies, és a dir, on es guanyen les eleccions.

Aquest ha estat un punt cabdal, especialment davant el fort ressorgiment de Liberals d’Andorra, els quals han volgut fer una demostració de força presentant una candidatura nacional avalada per dos excaps de Govern: Marc Forné i Albert Pintant.
Els Liberals, dels quals s’esperava candidatures de major pes, no han tingut prou temps per convèncer més enllà dels acòlits. I a Canillo, un feu tradicional, la fuga a DA ha fet mal i s’arrossega. De tal manera que no han aconseguit lligar una candidatura sòlida i no hi seran presents. Les llistes territorials presenten de tot i més: cares noves i persones expertes; militants de base i independents, amb alguna sorpresa de darrera hora com la incursió d’Eric Bartolomé a la territorial d’Ordino i la de Carles Naudi a la de La Massana. Té especial mèrit l’enfortiment d’aquest partit que, en tant sols un any, ha passat de quedar fora del consell i al límit de la dissolució, a convertir-se en alternativa de Govern.

De la seva banda, DA ha posat tota la carn a la graella, col•locant allà on es guanya les eleccions bona part dels seus pesos pesants: tres ministres i els dos síndics amb l’afegitó de la ja ex cònsol d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer. La capital serà el bastió de DA on hi aposta fort ja que a Ferrer cal afegir la presència de Jordi Cinca -mà dreta de l’actual cap de Govern- al número 1 de la parroquial; i Conxita Marsol de 3 a la nacional.
La presència de Josep Pintat (més que no pas dels Liberals en sí) ha provocat problemes de darrera hora en la configuració de les llistes de DA el què ha obligat a la formació a recompondre totes les candidatures per mantenir la correlació de forces. Així, ha estat necessari col•locar en llocs elegibles de la nacional Sofia Garrallà, Patricia Riberaya i Martí Salvans, fins ara consellers parroquials.

De les candidatures del PS cal destacar la coherència. El gir a l’esquerra que suposa el pacte amb Verds i Iniciativa Ciutadana va en la línia de les actuacions empreses els darrers mesos. I gràcies a aquest pacte pot ser present a totes les parròquies. D’altra banda, i derivat de l’anterior, també presenta moltes cares noves, en una aposta decidida per la renovació. Els primers llocs de la nacional ja és un símbol d’aquesta aposta: a l’ex ministre Pere López i la fins ara consellera general, Rosa Gili, l’acompanyarà Gerard Alís i Abu Ba, dins la quota cedida als Verds. Pesos pesants de la formació com Jordi Font, Carles Blasi o Esteve López passen a segon terme.

Finalment, SDP també aposta per la renovació. I la mostra més clara és que el seu líder, Jaume Bartumeu, tanca la llista nacional i per tant no té opcions de tornar al Consell General. Les territorials també presenten una renovació absoluta, amb persones nouvingudes a la política, com Rita Sirkia, candidata a Encamp, o Felip Gallado, a Ordino.

I un darrer apunt: l’aposta per la paritat ha estat present a totes les candidatures però a mitges. Si bé tots els partits han fet un esforç per presentar candidatures paritàries, no hi ha cap dona candidata a cap de Govern. Sí hi ha i en bon nombre dones com a cap de llista a les territorials. És una mostra que encara queda un llarg camí per recórrer perque la igualtat sigui plena també a les llistes electorals.

Menció a part mereix l’absència d’Eusebi Nomen en aquesta comtessa electoral. Tot i haver assegurat el darrer any que intentaria tornar a presentar-se, finalment no ha estat així. Hem de recordar que Nomen va ser conseller general per APC i en les passades eleccions va tornar a se candidat a cap de Govern quedant per molt poc fora del Consell General. És una nova prova que sense un partit sòlid amb implantació territorial resulta molt difícil mantenir-se i mantenir els suports necessaris fora de l’àmbit institucional per afrontar una nova campanya electoral.

Comentari emès a El Balcó de Ràdio SER Andorra

Anuncis

From → Uncategorized

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: