Vés al contingut

DRET A SABER

Abril 20, 2015
EL INAF GARANTIZA LA SOLVENCIA FINANCIERA DE ANDORRA TRAS INTERVENCIÓN DE BPA

Maria Cosan compareixent davant els mitjans per explicar la intervenció a BPA l’11 de març (EFE)

El cas BPA ens ha agafat a tots per sorpresa, en plena transició de canvi de poders, dissolt el Consell General i amb el govern en funcions, en període de vacances escolars i els cervells esgotats per les eleccions generals.
L’allau informativa dins i fora de casa nostra provocada per notícies sovint contradictòries, en moltes ocasions interessades i en excés altament tècniques, ens ha situat a molts fora de context i a uns quants centenars amb el peu canviat, pensant en la recuperació econòmica i en les properes vacances d’estiu.
El bany de realitat afegit a la confusió general té a la majoria orfe de veritat, amb molta indignació i tristesa per pair, afectada directament o indirectament d’una crisi sense precedents.
Veus que parlen a fora però no a dins; veus que parlen en veu baixa; veus que haurien de parlar i callen, i veus que parlen a mitges tintes. Veus indignades que no s’atreveixen a cridar i afectats patint en silenci. Més enllà d’una manifestació d’empleats, els ciutadans (clients, votants, afectats o no afectats) no han alçat ni un mil•límetre els decibels per sobre de l’habitual.
En seu parlamentària, el PS ha demanat una comissió d’enquesta, aquella cosa que preveu la Constitució i que s’ha utilitzat només un cop en 22 anys i sobre la qual els periodistes més veterans recordem que va versar, sense cap conseqüència ni penal ni política, en el sobrecost de construcció de l’hospital per mai més tornar-se a utilitzar malgrat haver existit molts motius per fer-la servir com els sobrecostos del forn incinerador, del túnel del pont Pla, de la depuradora d’Anyós o per l’accident del viaducte dels Dos Valires.
Una comissió d’enquesta que Liberals d’Andorra i DA volen convertir en comissió d’investigació, és a dir a porta tancada i sense debat públic.
L’esperit del legislador per crear la figura de la comissió d’enquesta era justament poder publicitar davant la ciutadania un fet greu amb implicacions polítiques i debatre les possibles conseqüències públiques derivades per poder actuar, ja sigui posant ordre en matèria legislativa o depurant responsabilitats o totes dues coses alhora.
Negar en aquests moments una comissió d’enquesta quan planen tants dubtes sobre l’afer BPA és com negar a la ciutadania el dret a saber.
Que les comissions d’investigació hagin derivat en judicis paral•lels o teatres mediàtics en el nostre entorn geogràfic més proper no és excusa per evitar que s’accepti una comissió amb compareixences públiques i debat polític que adopti resolucions necessàries i aporti llum a un capítol tan fosc en la nostra història recent. Malgrat tractar-se d’un afer sensible, que afecta moltes persones, que posa en entredit la nostra sobirania i que manlleva el nostre futur econòmic, cal saber què ha passat a BPA i cal fer-ho des de la transparència: si es va actuar correctament o no, si cal o no depurar responsabilitats o si cal ampliar o no el nostre marc legislatiu per evitar que es torni a produir.
A porta tancada la ciutadania queda novament a esquenes de les decisions públiques que de manera directa o indirecta els acabarà afectant.

One Comment
  1. Efectivament, com dius, hi pesa molt el circ mediàtic de la comissió del Parlament de Catalunya que presideix aquell noi de les samarretes i els texans…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: