Vés al contingut

DRET A SABER

Abril 20, 2015
EL INAF GARANTIZA LA SOLVENCIA FINANCIERA DE ANDORRA TRAS INTERVENCIÓN DE BPA

Maria Cosan compareixent davant els mitjans per explicar la intervenció a BPA l’11 de març (EFE)

El cas BPA ens ha agafat a tots per sorpresa, en plena transició de canvi de poders, dissolt el Consell General i amb el govern en funcions, en període de vacances escolars i els cervells esgotats per les eleccions generals.
L’allau informativa dins i fora de casa nostra provocada per notícies sovint contradictòries, en moltes ocasions interessades i en excés altament tècniques, ens ha situat a molts fora de context i a uns quants centenars amb el peu canviat, pensant en la recuperació econòmica i en les properes vacances d’estiu.
El bany de realitat afegit a la confusió general té a la majoria orfe de veritat, amb molta indignació i tristesa per pair, afectada directament o indirectament d’una crisi sense precedents.
Veus que parlen a fora però no a dins; veus que parlen en veu baixa; veus que haurien de parlar i callen, i veus que parlen a mitges tintes. Veus indignades que no s’atreveixen a cridar i afectats patint en silenci. Més enllà d’una manifestació d’empleats, els ciutadans (clients, votants, afectats o no afectats) no han alçat ni un mil•límetre els decibels per sobre de l’habitual.
En seu parlamentària, el PS ha demanat una comissió d’enquesta, aquella cosa que preveu la Constitució i que s’ha utilitzat només un cop en 22 anys i sobre la qual els periodistes més veterans recordem que va versar, sense cap conseqüència ni penal ni política, en el sobrecost de construcció de l’hospital per mai més tornar-se a utilitzar malgrat haver existit molts motius per fer-la servir com els sobrecostos del forn incinerador, del túnel del pont Pla, de la depuradora d’Anyós o per l’accident del viaducte dels Dos Valires.
Una comissió d’enquesta que Liberals d’Andorra i DA volen convertir en comissió d’investigació, és a dir a porta tancada i sense debat públic.
L’esperit del legislador per crear la figura de la comissió d’enquesta era justament poder publicitar davant la ciutadania un fet greu amb implicacions polítiques i debatre les possibles conseqüències públiques derivades per poder actuar, ja sigui posant ordre en matèria legislativa o depurant responsabilitats o totes dues coses alhora.
Negar en aquests moments una comissió d’enquesta quan planen tants dubtes sobre l’afer BPA és com negar a la ciutadania el dret a saber.
Que les comissions d’investigació hagin derivat en judicis paral•lels o teatres mediàtics en el nostre entorn geogràfic més proper no és excusa per evitar que s’accepti una comissió amb compareixences públiques i debat polític que adopti resolucions necessàries i aporti llum a un capítol tan fosc en la nostra història recent. Malgrat tractar-se d’un afer sensible, que afecta moltes persones, que posa en entredit la nostra sobirania i que manlleva el nostre futur econòmic, cal saber què ha passat a BPA i cal fer-ho des de la transparència: si es va actuar correctament o no, si cal o no depurar responsabilitats o si cal ampliar o no el nostre marc legislatiu per evitar que es torni a produir.
A porta tancada la ciutadania queda novament a esquenes de les decisions públiques que de manera directa o indirecta els acabarà afectant.

Anuncis
One Comment
  1. Efectivament, com dius, hi pesa molt el circ mediàtic de la comissió del Parlament de Catalunya que presideix aquell noi de les samarretes i els texans…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: