Vés al contingut

Líders d’opinió

Octubre 16, 2015

FREE MEDIA

Des de fa mesos contemplo amb certa -i reconeguda- estupefacció com s’omplen les pàgines d’opinió dels nostres diaris de columnes signades per polítics en actiu, substituint opinadors de diversa índole que per motius diferents abandonen el saludable hàbit de comentar l’actualitat des del seu particular -i sovint encertat- punt de vista.
És aquest un procés al meu entendre preocupant perquè, pel que em comenten companys i columnistes, aquesta suplència no ve motivada per unes especials ganes de dotar-nos als lectors de dosis de propaganda política extra sinó perquè costa trobar altres opinadors que no siguin càrrecs electes.
Vagi per endavant que em sembla perfecte i molt saludable que els nostres polítics publiquin articles d’opinió. Faltaria més. El què em preocupa per a la salut democràtica del nostre país és que siguin els únics que puguin fer-ho.
Molts dels columnistes que avui abandonen aquest hàbit ho fan cansats però sobretot ho fan perquè opinar obertament els acaba passant factura: en la seva vida professional especialment. Si a aquest fenomen sumem la proliferació d’anònims als fòrums digitals, queda doncs clarament demostrat la dificultat dels ciutadans a expressar-se a cara descoberta.

Un país no és plenament democràtic ni lliure si no es garanteixen dos drets fonamentals: la llibertat d’expressió i la llibertat d’informació, que són similars però no són la mateixa cosa.
Fa tan sols dos anys, un informe de Reporters sense fronteres situava Andorra entre els cinc primers països amb major llibertat d’informació. Tant sols un any després el nostre país baixava fins més avall de la posició trentena del mateix rànquing. Què ha passat en mig? Que el primer informe el van respondre responsables polítics o propers a càrrecs públics mentre que el segon el va contestar membres de la mateixa professió.
Gaudim d’una àmplia oferta de mitjans de comunicació, cosa que, en teoria, beneficiaria la pluralitat i la llibertat d’informació. Ara bé, anem limitats del què s’anomena líders d’opinió. Que les pàgines dels diaris vagin carregades de columnes signades per polítics en actiu que -no ens enganyem- tenen una gran càrrega de propaganda, va en detriment de la pluralitat. Perquè no hi trobem opinions de contrapès en ser escassos els què s’atreveixen a dubtar del poder. La llibertat d’expressió, és doncs, menys llibertat en tant que molts dels què volen dir alguna cosa no s’atreveixen per por a represàlies.

Anuncis
2 comentaris
  1. Vagi per endavant que estic totalment d’acord amb el fons del article. Avui dia tenim la opinió prostituïda, m’explico, la tenim sense àgora i sense reflexió, dit d’altra manera sense espai ni temps. No som capaços ni de expressar-la ni de digerir-la.
    Però si us plau que no em falti, encara em sento capaç de triar el blat de la palla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Vermut & Periodisme

L'àgora dels periodistes del s. XXI

Conferenciante's Weblog

un diario de conferenciantes y sus conferencias

El bloc dels verds

Bloc oficial del partit dels Verds d'Andorra

Aratosperdidos

Un cuaderno con pocas pretensiones...

··|Artur Homs···>>

Tecnologia y Montaña

El Periscopio

por Rosa María Artal

Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària...

Economistas Frente a la Crisis

El pensamiento económico al servicio de los ciudadanos

Els Nous Pobres

No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells.

Els meus discos

Un repàs personal a la meva col·lecció de discos.

mariblocfuentes

Bloc d'analisi polític, comunicació i periodisme

Mirando de soslayo

Hay dos palabras que te abrirán muchas puertas: Tire y Empuje - Les Luthiers

Blog de Roger Vilalta

una aproximació als mitjans de comunicació

Habrá que hacer algo

Un blog de periodismo y otras cosas. Por JOSÉ LUIS SASTRE

El Cau del Llop

A la cerca de valors

A trenc d'alba

Otro sitio más de WordPress.com

El ventanuco

Aquí se escribe poco o mucho. Pero no de todo.

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: